Utopia tussen daad en droom
U bent hier
UTOPIA - TUSSEN DAAD EN DROOM
Het begrip ‘gevangene’ of ‘gevangenis’ is een boeiend gegeven in het licht van het begrip utopie, waarbij de grens met de dystopie soms flinterdun is. In deze boeiende context is het interessant om te werken rond dit thema. Deze unieke wereld door de ogen van de gedetineerden heeft zeker overeenkomsten met een ‘dystopie’. Daarnaast zijn, buiten de gevangenismuren, slachtoffers van een misdrijf bezig met hun leven her op te bouwen. Zij worden geconfronteerd met hun wereld die instortte en proberen een verbrokkelde wereld terug op te bouwen. Zowel slachtoffers als daders zijn na hun misdrijf bezig met de gevolgen die ontstaan na het misdrijf. Hun kijk en realistische verhalen vormen de basis voor dit project.
PROGRAMMA UTOPIA - TUSSEN DAAD EN DROOM
Dinsdag - Donderdag 13 + 14 + 15 DECEMBER 2016, 18U
Theatervoorstelling 'Tussen Daad en Droom' door daders en slachtoffers van een misdrijf onder begeleiding en regie van Danny Timmermans
Schrijf je in voor de voorstelling van 13 december - 14 december - 15 december
ZATERDAG 14 TOT DINSDAG 17 JANUARI 2017, 11U-22U (ZA-ZO) 15U-22U (MA-DI)
Tentoonstelling 'Utopia tussen daad en droom' met medewerking van Lieve Blancquaert.
ZATERDAG 14 JANUARI 2017, 19U30
'Straffe getuigenissen' panelgesprek met een slachtoffer, een ex-gedetineerde en een familielid van een gedetineerde.
Meer info + Inschrijven
ZONDAG 15 JANUARI 2017, 15U
In het najaar van 2016 werkten een groep gedetineerden samen met kunstenares Sarah Vanhee aan het scenario voor een misdaadfilm:'The making of justice'. Het maken van een film geeft hen de kans te dialogeren over de betekenis van misdaad in hun mensenleven, over het mainstream beeld van de misdadiger, en over alternatieve straffen gericht op herstel. Na de film vertelt Sarah over haar ervaringen bij het maken van deze productie.
Meer info + Inschrijven
MAANDAG 16 JANUARI 2017, 19U30
Utopia, of hoe willen we omgaan met misdaad en straf, met de gevangenis en opsluiting? Hoe kijken we naar de relatie die er sowieso is tussen slachtoffers en daders? En hoe kijken we naar de toekomst? Hoe verbeelden we ons dit alles in een utopische wereld? In het panelgesprek 'Utopia ... ook voor misdaad en straf?' brengen Marjan Gryson (vzw de Huizen), Kristel Buntinx (vzw Moderator) en journaliste Saskia Van Nieuwenhove intrigerende alternatieven en boeiende toekomstperspectieven. Moderator is Fatma Taspinar
DinsDaG 17 JANUARI 2017, 19U30
Lezing 'Lieve Blancquaert, curator aan het woord'. Tien jaar geleden maakte zij met gedetineerden, familie van gedetineerden en personeel van de Leuvense Hulpgevangenis het boek 'Straftijd' . Vandaag werpt ze haar blik op deze tentoonstelling en het thema 'Utopia, tussen daad en droom' vanuit het dader - slachtoffer perspectief.