Programma Inspiratiedag Duurzaam Digitaal Leuven - za 3 nov

U bent hier

Home > Programma Inspiratiedag Duurzaam Digitaal Leuven - za 3 nov

 

Net als op andere terreinen is het evenwicht tussen mobiele technologie en duurzaamheid soms ver te zoeken. Aan de ene kant verleidt de commerciële wereld ons dag na dag met de lokroep voor nieuwe, snellere, lichtere, betere… apparatuur. Maar dat heeft ook een kostprijs: hoge milieubelasting, slechte werkomstandigheden, uitputting van mineraalvoorraden. 

Met onze Inspiratiedag Digitaal Duurzaam Leuven willen we op zaterdag 3 november alvast een aanzet geven om bewuster om te gaan met onze mobiele apparatuur. Door te opteren voor zuiniger, en langduriger gebruik en door te kiezen voor verantwoorde recyclage aan het einde van de levenscyclus zorgen we er samen voor dat er minder apparatuur moet geproduceerd worden om aan onze behoeften te voldoen. Het is maar 1 deeltje van de oplossing, maar wél een belangrijk deel.. 

De inspiratiedag vindt plaats bij Vormingplus Oost-Brabant op de Paul van Ostaijenlaan 22-24,  3001 Heverlee

Dit initiatief loopt in samenwerking met Maakbaar Leuven.

KOM JIJ OOK NAAR DE INSPIRATIEDAG? SCHRIJF JE IN OP DEZE PAGINA [GRATIS EVENT]

 

P R O G R A M M A

 

 

Opstart : 14:00 - 15:00
 

 

We trappen af met een helikopterzicht op de problematiek van digitale duurzaamheid waarin toch al meteen ook een paar concrete tips verwerkt zittenen en een gesprek met Oxfam Solidariteit over hun schenkingsactie. Tussendoor enkele filmpjes met interviews die in de Leuvense straten werden afgenomen. 

  • Welkomstwoordje door Magda Peeters van Maakbaar Leuven 
  • Intermezzo: wat denkt de man in de straat over duurzaam en digitaal? 
  • Kickoffgesprek met Merijn Supply: Hoe zuiniger omspringen met elektronica? 
  • Intermezzo: wat met een afgedankte smartphone?  
  • Presentatie van Soraya Namavar: Inzameling van smartphones door Oxfam Solidariteit 
  • Voorstelling en keuze workshops 

 

 

Workshops: 15:00 - 16:00
 

Geen Android-updates meer mogelijkInstalleer LineageOS! 
LineageOS (www.lineageos.org) is een zgn. 'custom ROM', een besturingssysteem voor smartphones en tablets dat voortbouwt op Google's Android (AOSP). LineageOS ondersteunt een groot aantal mobiele telefoons of tablets. Op deze toestellen kan je dus de officiële software (van Samsung, LG, Lenovo, e.a.) vervangen door LineageOS, mits je eerst 'roottoegang' tot het toestel hebt verkregen via een technisch trucje. Met LineageOS ontdoe je je van overbodige software (bloatware) waardoor je toestel merkelijk vlotter werkt en er meer opslagruimte vrijkomt. Je bent ook niet langer afhankelijk van 'after market' dienstverlening door de fabrikant, die je vaker wél dan niet in de kou laat staan wat betreft upgrades en veiligheidspatches.  Merijn Supply installeerde thuis op zowat al zijn toestellen LineageOS of een soortgelijke custom ROM. Hij geeft je eerst een korte uitleg over Android en over de custom ROM sceneVervolgens krijg je een duidelijk stappenplan mee voor installatie 
[ Merijn Supply | INTERMEZZO ] - Duur: 60’  

Gratis software voor je pc 

Fotobewerking? Drukwerkvoorbereiding? Een volledig office-pakket? Multitrack recording? Handige hulpprogramma’s? En massa’s meer? En alles gratis én legaal? Kan dat? No problem! Je stelt gewoon je eigen gratis softwarepakket-installer samen en het installeren is een fluitje van een cent. Mehdi en Danny geven wat algemene uitleg over het soort toepassingen waaruit je kan kiezen. Daarna tonen ze je hoe de installatie verloopt. Vervolgens kan je één of enkele toepassingen uittesten op de pc’s die klaarstaan.   

[Mehdi Ghafariyan en Danny  Brison | AQUARIUM Duur: 30’  

 

10 tips om je smartphone en tablet in topconditie te houden 

Een smartphone of tablet is meestal niet goedkoop. Hoe laat je je investering zo goed mogelijk renderen en hou je je machine in topconditie? Geen idee? Na een speelse en gezellige babbel ga je alvast naar huis met minstens 10  kneepjes op zak.  

[Paul Vandeweerdt, Fons Raeymaekers, Karel Deschepper | BUREEL ] - Duur: 30’ 

 

Chromium OS en Google Appsmooi alternatief voor je oudere laptop! 

Een wat oudere en minder krachtige laptop of pc kan je vaak toch nog een nuttig ‘verlengd leven’ geven voor dagdagelijks gebruik. Hoe? Wel ... met Google Apps kan je je foto's, presentaties, documenten …  - eigenlijk zowat alles - in 'the cloud' maken en bewaren. Bovendien: als je pc niet vlot meer draait op Windows, kan je er meteen een volledige Google-machine van maken door Chromium OS te installeren. Patrick toont je hoe dat gaat! 

[Patrick Weckhuyzen | BOEM - Duur: 40 à 50”  

 

 

Workshops: 16:00 - 17:00

 

 

Linuxeen handig en gratis besturingssysteem ook voor je oudere  pc  

Maak kennis met Linux en leer een Live DVD / bootable USB te maken om thuis te testen 
Linux is stilaan uitgegroeid tot een systeem dat qua gebruiksvriendelijkheid niet meer hoeft onder te doen voor macOS of  Microsoft Windows. 
Ook de meest courante software producten zijn beschikbaar en alles is gratis. En met een light versie van Linux blijft ook een wat oudere laptop of pc bruikbaar.  

Jean legt uit wat Linux precies is en helpt je bij je eerste stappen op de test-pc’s die klaarstaan. Mr. T toont je daarna hoe je zélf een installatie-DVD of opstartbare USB-stick kan maken. Hiermee kan je Linux ook op een computer laten lopen zonder het eigenlijk te installeren.  
Een prima manier om na te gaan of je computer geschikt is om er Linux op te zetten! Je kan alles zelf uitvoeren op beschikbare laptops. Als je het graag dadelijk op je eigen laptop test, kan dit ook. Maak dan wél tevoren thuis voor alle zekerheid een back-up! 
[Jean Huens & Mr.  | INTERMEZZO] - Duur: 60’ 

 

Gratis onderhoud en bescherming voor je laptop of pc  

Help, mijn pc wordt traag! Je hoort wel vaker dat een pc of laptop na een tijdje veel trager lijkt te werken dan bij de aankoop. Meestal is dat geen gevolg van slijtage, maar heeft je toestel gewoon de juiste opfrisbeurt nodig. Patrick laat je kennismaken met enkele tools waarmee je je toestel thuis terug in vorm brengt. Daarbovenop geeft hij je ook de nodige tips mee over antivirusprogramma's en toepassingen die malware helpen opsporen en verwijderen. 
[Patrick Weckhuyzen | BOEM ] - Duur: 45'  

 

Hoe herstelbaar is je smartphone of tablet?

Als je investeert in een smartphone of tablet, weet je vaak al op voorhand dat de batterij na een jaartje of twee, drie vervangen moet worden. Ga je dat zélf kunnen doen of moet je ermee naar de winkel? In deze workshop tonen we hoe je aan de informatie geraakt om daarover een beslissing te nemen of om op te volgen wat er in de herstelzaak precies moet gebeuren. 

[Paul Vandeweerdt, Fons Raeymaekers | BUREEL- Duur: 30’ 

 

 

Doorlopend

 

 

Geef die afgedankte smartphones en tablets een tweede leven  

Een smartphone of tablet die stof ligt te vergaren, kan vaak nog dienst bewijzen als sidekick‘tool’ of hobbyproject. Een medewerker van Link in de Kabel vroeg aan kinderen uit de Leuvense Casablanca-werking om een uurtje te ravotten met tablets van ruim 5 jaar oud. Ze maakten een beeldmontage over hun bevindingen. Johan toont je dan weer enkele andere mogelijkheden ‘in real life’. Het idee: door creatief hergebruik het aantal ongebruikte toestellen helpen terugdringen.  

[videoblog: Jeugdwerking Casablanca - Link in de Kabel  / Johan  Vandeweerdt toont apps in real-time  ] - Doorlopend 

 

PhoenixOSAndroid op je laptop? 

De ontwikkeling van smartphones en tablets heeft ook een uiterst ‘lichte’ variant van Windows, IOS en Linux met zich meegebracht. Kan dat besturingssysteem ook gebruikt worden op een laptop? Zeker! Ontdek het zelf bij Vormingplus op een oude ASUS-notebook met maar 1Gb RAM geheugen.  [Filmpjes in carroussel + demotoestel ] 

 

Eerste Hulp bij IT problemen
Deze interactieve presentatie helpt je om bij problemen met je apparaten te zoeken naar oplossingen of mogelijkheden.

[interactieve presentatie] 

 

10 tips voor de aankoop van je volgende smartphone of tablet 

Stilaan toch toe aan een nieuwe smartphone of tablet? Koop slim én duurzaam. Check onze tips!

[Koopwijzer] 

 

FilmKuannersuitKvanefjeld (2016)   

Kvanefjeld is een site in Groenland met een van de rijkste ertslagen van zeldzame aardmetalen ter wereld en een van de grootste bronnen van uranium. De lokale gemeenschap is verdeeld over de mogelijke komst van een open mijngroeve. Achter de technologische vooruitgang ligt een materiële realiteit die afhankelijk is van het ontginnen van de aardes natuurlijke ertsen en de mijnindustrie. [FILM 30’]

 

Film: Rare Earthenware (2014) 

Technologische apparaten kunnen alleen maar bestaan dankzij de ontginning van zeldzame aardmetalen. In Boatou (Mongolië) ontstond er een radioactief afvalmeer van 1 km diep en 10 km groot doordat omliggende fabrieken hun giftig afval er loodsen. Dat meer bevat een cocktail van zuren, zware metalen, kankerverwekkende stoffen en radioactief materiaal. Kunstenaars van UNKNOWN FIELDS gebruikten deze giftige modder om een set van drie keramieken vazen te produceren. De afmetingen van elke vaas vertegenwoordigen de hoeveelheid afval die gecreëerd wordt bij de productie van drie technologische apparaten: een smartphone, een laptop en een batterijcel van een slimme auto. De film volgt het proces van het maken van de voorwerpen achterwaarts. [FILM 7']

 

Inzamelactierecyclagecontainer 
Heb je nog een gsm of smartphone liggen die je niet meer gebruikt? Breng hem mee en deponeer hem in onze Oxfam-box. Want als je hem recycleert, doe je een goede daad: je steunt Oxfam-Solidariteit én je beschermt het milieu. Gespecialiseerde bedrijven zoals hun partner Out of Use kunnen de grondstoffen in je gsm recupereren. Urban mining, heet dat: klassieke grondstoffen halen uit stedelijk afval 

 

Afsluiting en receptie: 17:00-17:30

 

Nog even napraten!

 

 

GRATIS BROCHURES

Bekijk de brochures online of registreer je om de kwartaalkrant gratis in je bus te krijgen. De 'Altijd Geslaagd'-brochures vallen automatisch in de bus bij de inwoners van de betrokken gemeenten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.