Omtrent rouw en verdriet

U bent hier

Home > Projecten > Omtrent rouw en verdriet

 

Iemand verliezen is een ingrijpend gebeuren, het schudt mensenlevens grondig door mekaar.
Hoe ga je om met een rouwende? Hoe gaat het met de volwassene die als kind een ouder verloor? Het project 'Omtrent rouw en verdriet' schenkt in 2017-2018 volop de aandacht aan het leven en hoe we er afscheid van nemen.
Ism vzw Missing You, OVOK (Ouders Van een Overleden Kind vzw), OVK (Ouders van Verongelukte Kinderen vzw), huisvandeMens Leuven en het Afrika Filmfestival.

Klik op de titels voor meer info en inschrijven.

 • Lieve Blancquaert: 'Last Day' | woensdag 21 maart - Leuven    UITZONDERLIJKE PREVIEW
  Na 'Birthday' en 'Wedding Day' volgt in het najaar van 2018 'Last Day'. Fotografe Lieve Blancquaert trok naar acht verschillende bestemmingen in de wereld om te ontdekken wat het daar betekent om ouder te worden en welke plaats ouderen en overledenen er krijgen. Een uitzonderlijke preview van het boek en het programma in het najaar.
   
 • Film Une saison en France | vrijdag 20 april - Leuven   ism AFRIKA-FILMFESTIVAL
  Een Afrikaanse schoolleraar ontvlucht met vrouw en kinderen zijn door een burgeroorlog geteisterde land. De moeder overleeft het niet. Krijgt Abbas in Frankrijk de kans op nieuw huiselijk geluk met een Française die zijn gezin onderdak biedt? Niets is simpel blijkt uit deze mooie, aangrijpende film.
   
 • Hoe gaan kinderen en jongeren om met een verlieservaring? | woensdag 23 mei - Leuven
  met HANNELORE BEDERT EN JORIS HESSELS, meter en peter van Missing You vzw
  Radio Gaga streek in 2017 neer in het rouwkamp van vzw Missing You. De tv-uitzending en de getuigenissen voeden deze avond rond kinderen en jongeren met een verlieservaring. We hebben ook een gesprek met de peter Joris Hessels en meter Hannelore Bedert van Missing You, over hun engagement, gedrevenheid en bezieling.

VOORBIJ
 

 • Film Beni Files
  Sinds 2014 werden meer dan 1000 mannen, vrouwen en kinderen in Beni brutaal afgeslacht. Vele anderen werden verkracht en/of ontvoerd. Niemand weet waarom. De wereld kijkt weg. In deze beklijvende documentaire geven 100 getuigen en 500 nabestaanden de slachtoffers een gezicht.
   
 • Lut Rubbens over afscheid nemen van het leven
  Voormalig palliatief verpleegkundige Lut Rubbens brengt oprechte en verhelderende getuigenissen van aan het sterfbed. Taboedoorbrekend, concreet en herkenbaar: een belangrijke houvast voor iedereen.
   
 • Verlaat verdriet
  Als een opgroeiend kind een ouder verliest, heeft dat een grote impact op zijn leven. Psychologe Liese Vijfeijken spreekt over de sporen die zo’n ingrijpend verlies kunnen nalaten in het leven van een volwassene. En kun je eigenlijk, vele jaren later, nog rouwen?
   
 • Bezoek aan crematorium Hofheide
  Een sarcofaag in een oneindig landschap. Ontdek het bijzondere crematorium Hofheide.
   
 • Verschillende manieren van rouwen binnen een gezin
  Iemand in het gezin sterft. De impact is enorm. De kortfilm van cineast Petronella Vander Hallen brengt dat in beeld. We ontdekken ook hoe het rouwproces bij de verschillende gezinsleden heel anders kan verlopen. Daar gaan we dieper op in samen met psychologe Liese Vijfeijken.
   
 • Rouwen in het gezin
  Welke impact heeft verdriet op ons handelen en onze interacties? Hoe kunnen familie, vrienden, context, therapeut of hulpverlener een ondersteunende rol vervullen?
   
 • Film 'Tot in den draai' met nabespreking door Jan en Leen De Cock
  Tot in den draai’ is een documentaire over leven met het einde in zicht. Zes palliatieve patiënten vertellen hun moedige verhaal. Hoe proberen ze betekenis te geven aan deze laatste periode in hun leven? We krijgen voeling met hun angst, hoop, twijfel, verdriet en verlangens, maar bovenal met hun echtheid.
   
 • Liefde en rouw, wat brengt het jou?
  In deze lezing reikt Hilde Van Bulck je liefdevolle en ondersteunende inzichten aan om de overgang van je geliefde in een ruimer kader te plaatsen en je verdere leven op vertrouwenswaardige rails te zetten.
   
 • Verschillende manieren van rouwen binnen het gezin
  Iemand in het gezin sterft. De impact is enorm. De kortfilm van cineast Petronella Vander Hallen brengt dat in beeld. We ontdekken ook hoe het rouwproces bij de verschillende gezinsleden heel erschillend kan verlopen. Daar gaan we dieper op in samen met psychologe Liese Vijfeijken.

 

Periode: 
mei, 2017 tot april, 2018

GRATIS BROCHURES

Bekijk de brochures online of registreer je om de kwartaalkrant gratis in je bus te krijgen. De 'Altijd Geslaagd'-brochures vallen automatisch in de bus bij de inwoners van de betrokken gemeenten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.