Leuven Restorative City

U bent hier

Home > Projecten > Leuven Restorative City

Hoe gaat de maatschappij om met conflict en spanning? Gevoelens van onveiligheid, vrees voor ‘de andere’ en onverdraagzaamheid doen in de regel meer kwaad dan goed. Het project Leuven Restorative City mikt daarom resoluut op directe dialoog om het wederzijdse vertrouwen te versterken. Samenleven is een kunst die zo veel meer heeft aan een verbindende en herstelgerichte houding!

Laat je inspireren door de activiteiten hieronder:

 

Inspiratiedag Leuven Restorative City voor professionals en geïnteresseerden 
vr 19/10 | oud Stadhuis Leuven 
In een Restorative City engageren lokale partners en het bestuur zich om de herstelvisie uit te dragen en concreet vorm te geven in de stedelijke context. Deze inspiratiedag is interessant voor professionals en geïnteresseerden uit Leuven met een brede interesse in herstel- en bemiddelingsgericht omgaan met conflicten in verschillende settings: Leuvense scholen, organisaties, bedrijven, buurten, verenigingen … Meer info en programma via an.marchal [at] kuleuven.be

 

 

Film in Leuven Hulp/Leuven Centraal: ‘ Wild Tales’
di 13/11, 17:30 - 20:30 | Leuven Hulp | € 6 - WACHTLIJST
do 22/11, 17:30-20:30 | Leuven Centraal | € 6 - WACHTLIJST
Wanneer ga jij door het lint? Bij de opgestoken middelvinger van een waardeloze medeweggebruiker? ‘Wild Tales’ is een reeks wilde, absurde en hilarische verhalen over de barbaarse daden waartoe mensen in staat zijn wanneer er iets ‘knapt’. Je bekijkt een aantal filmscènes samen met gedetineerden om daarna in gesprek te gaan rond het thema ‘conflict en herstel’.

Vergeten en vergeven?! Nadenken over herstel
di 20/11, 17:30 - 20:30 | Leuven Hulp | € 6 - LAATSTE PLAATS
Toen we als kind ruzie maakten, was het eenvoudig. Een handje, een kusje … en verder spelen. Maar wat doe je als er erge dingen gebeurd zijn? Wat doe je als dader, als slachtoffer, als familielid, als verontwaardigde buitenstaander? Is herstel dan mogelijk? Stof voor een gesprek, samen met enkele gedetineerden.

Panelgesprek ‘Straffe getuigenissen’
wo 21/11, 19:30 - 21:45 | Auditorium Zeger Van Hee | vrije bijdrage
Elk misdrijf richt een ravage aan bij het slachtoffer, de dader en de omgeving van beiden. Wat betekent het verleden vandaag en hoe kijk je van hieruit naar de toekomst? Hoe bouwen we conflicten om tot iets constructiefs? Panelgesprek met een slachtoffer, een ex-gedetineerde en een familielid van een gedetineerde.

Omgaan met racisme
vr 23/11, 19:00-22:00 | kantoor Vormingplus Oost-Brabant | gratis
We gaan op zoek naar een persoonlijke en effectieve manier om in gesprek te gaan met mensen die zich racistisch uiten. Aan de hand van oefeningen verwerven we inzicht in de achtergronden van racistisch gedrag. Dat brengt ons op het spoor van een bevrijdende aanpak van racisme.

Waar dient een gevangenis voor?
do 29/11, 19:30 - 22:00 | Huis van de tolerantie Leuven | gratis
Komt een gedetineerde als een beter mens uit de gevangenis? Zorgt ons huidig systeem ervoor dat hij/zij klaar is voor het leven na de straf? Interessante buitenlandse initiatieven passeren de revue, maar ook inspirerende ideeën van eigen bodem zoals vzw De Huizen en de Transitiehuizen. Met een panel discussiëren we over de toekomst van gevangenissen. Hoe gaan we in de toekomst om met straffen en opsluiting?

 

Leuven Restorative City is een samenwerking van de Stad Leuven via het Youtopia project, KU Leuven Institute of Criminology (LINC), Vormingplus Oost-Brabant, De Rode Antraciet, CAW Oost-Brabant, Arktos vzw, Alba vzw, Moderator vzw, Preventiedienst stad Leuven, Unia Leuven, stad Leuven-gebiedsgerichte werking, Eigen Kracht Conferenties, Vlerick Business School Leuven. Activiteit ‘Waar dient een gevangenis voor?’ i.s.m. Huis van de tolerantie Leuven.

 

Periode: 
oktober, 2018 tot november, 2018

GRATIS BROCHURES

Bekijk de brochures online of registreer je om de kwartaalkrant gratis in je bus te krijgen. De 'Altijd Geslaagd'-brochures vallen automatisch in de bus bij de inwoners van de betrokken gemeenten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

You must have Javascript enabled to use this form.